Blog: *Hydrocephalus*

17. sep, 2013

Hydrocefalus

Een waterhoofdje bij een chihuahua kan erfelijk zijn en een open fontanel wordt nu gezien als een ongewenst kenmerk.

citaat van de website http://www.chihuahua-info.nl/belangrijk.htm :

 

"Vroeger was een open fontanel een typisch raskenmerk van de Chihuahua. 

Met de vernieuwing van de rasstandaard in 2004 werd dit echter als volgt gewijzigd: de Chihuahua heeft als raskenmerk een goed gerond appelhoofd (een typisch eigenschap van het ras) bij voorkeur zonder fontanel, ofschoon een kleine is toegestaan. Een grote fotanel is niet meer toegestaan.

In Oktober 2009 is de F.C.I. rasstandaard van de Chihuahua opnieuw gewijzigd .

Met betrekking tot de open fontanel: dit is nu niet meer toegestaan en wordt op tentoonstelling zelfs gezien als een diskwalificatiefout.

Ondanks dat de serieuze fokkers hun best doen om  Chihuahuas te fokken met gesloten fontanel,kan het best nog wel eens voorkomen dat er pups worden geboren met een kleine open fontanel ,daar dit immers jaren lang een raskenmerk is geweest.

Gelukkig komen de grote open fontanellen niet meer zo veel voor,want dit betekend immers een verzwakking van de schedel en daardoor kans op hersenletsel.

Groeien bij mensen en alle hondenrassen de schedelplaten  vast tegen elkaar aan, bij de Chihuahua gebeurd dit niet altijd.

Precies boven op en midden op het hoofd zal nauwelijks voelbaar vast te stellen zijn dat er zich een minieme opening onder de huid bevindt tussen de schedelplaten, ter grootte van een paar vierkante millimeters. 

Dat was vroeger normaal en zelfs een raspunt!

Sedert de gewijzigd  standaard zal iedere zich zelf respecterende fokker er waakzaam voor zijn dat die opening door slecht fokken (steeds kleiner en kleiner fokken) niet wordt vergroot.

Het is een kenmerk van verdwerging, negatief dus!"

 

 Meer informatie ook op: http://www.qwinta.nl/index.php/gezondheid/10-faq/54-fontanel en

http://www.qwinta.nl/index.php/gezondheid/waterhoofje  

"Bij een aangeboren hydrocephalus is een rieéle kans dat men te doen heeft met een erfelijke oorzaak en dit wordt x-gebonden recessief overgeérfd.

Hoe dan ook mag duidelijk zijn ,dat hondjes met een waterhoofdje absoluut voor de fok uitgesloten moeten worden."